Teamfoto Tuinrobuust
Werkzaam in Zwolle, hoofdvestiging Kampen
Bescherm uw groene oase tegen extremen in moeder natuur Redactie, 12 mei 2024
Plas met regenwater en regendruppels

Uw tuin, gelegen te midden van de natuur, ervaart direct de impact van de veranderende klimaatomstandigheden. Door de groeiende extremen, met inbegrip van langdurige hittegolven, stortbuien en droge periodes, is het nu belangrijker dan ooit om uw groene toevlucht te beschermen tegen deze variantie van Moeder Natuur. Het verheugende nieuws is dat er tal van maatregelen zijn die u kunt nemen om uw tuin voor te bereiden op deze uitdagingen en hem sterker te maken.

Stappenplan voor het klimaatbestendig maken van uw tuin

Het overvloedige watergebruik in uw tuin is niet meer duurzaam, gezien de toenemende druk op watervoorraden en de frequente extreme weersomstandigheden. Moderne technologie biedt ons gelukkig hoogontwikkelde systemen die helpen om efficiënt met water om te gaan. Een van de meest effectieve methoden om waterverlies te minimaliseren, is het gebruik van geavanceerde irrigatiesystemen, zoals druppelirrigatie en sproeiers met timers.

Met behulp van deze systemen wordt water direct naar de wortelzones van planten geleid, wat ervoor zorgt dat verdamping en verspilling door overbesproeiing afnemen. Een andere belangrijke stap naar waterbesparing is het installeren van regentonnen. Dankzij deze makkelijke, maar krachtige instrumenten kunt u regenwater opvangen en het gebruiken voor het besproeien van uw planten.

Bespaar op kostbaar leidingwater door regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken. Hierdoor wordt ook onze ecologische voetafdruk kleiner. Het is bovendien slim om te opteren voor doorlatende oppervlakken in uw tuin.

Door het gebruik van grindpaden en poreuze bestrating kunt u de waterafvoer verbeteren en overstromingen tegengaan. Permeabele oppervlakken laten het regenwater in plaats van naar riolen af te voeren, infiltreren in de bodem. Na opname door de plantenwortels kan het water teruggevoerd worden naar het grondwater.

Effectieve schaduw en bescherming voor uw tuin

Ontspan op de beschutte plekken in de tuin tijdens zonnige dagen. Maar ze zijn essentieel voor het behouden van de vochtbalans en bescherming tegen de schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan de zon. Een doordachte aanpak is het strategisch inplanten van bomen en struiken in uw tuin om zo natuurlijke schaduw te realiseren en tegelijkertijd beschutting te bieden aan planten die gevoelig zijn voor direct zonlicht.

Bomen zijn met name doeltreffend als schaduwverschaffers door hun uitgebreide kruinen en grote bladeren, die een verkoelend effect hebben op hun omgeving. Naast bomen kunnen struiken ook ingezet worden als schaduwproviders en bescherming bieden tegen direct zonlicht. Kies voor weelderige, bladrijke struiken die een compact bladerdak vormen en zorg ervoor dat ze op strategische posities worden geplaatst.

Verantwoordelijk tuinieren met duurzame methodes

Kies voor duurzaamheid door biologische alternatieven te gebruiken in plaats van schadelijke pesticiden en meststoffen. Chemische pesticiden kunnen schadelijk zijn voor nuttige insecten en andere dieren in de tuin, terwijl ze ook de bodemkwaliteit kunnen aantasten. Door het inzetten van natuurlijke meststoffen en biologische bestrijdingsmiddelen, zorgt u voor het behoud van het kwetsbare evenwicht in het ecosysteem van de tuin.

Dit zorgt ervoor dat de blootstelling aan schadelijke chemicaliën voor zowel mens als dier afneemt. Een diversiteit aan planten kan zorgen voor een mooie leefomgeving voor bestuivende insecten zoals bijen, vlinders en zweefvliegen. De bestuiving van planten door deze insecten is van groot belang voor de vruchtbaarheid en het voortbestaan van uw tuin.

Bovendien is het mogelijk om leefgebieden te ontwikkelen die zijn toegespitst op de behoeften van vogels, bijen en andere dieren. Vogelhuisjes, bijenhotels en natuurlijke schuilplaatsen zoals dichte struiken en stapelmuurtjes voorzien dieren in uw tuin van bescherming en nestgelegenheid. Doordat dit gebeurt, wordt er een harmonieuze en evenwichtige gemeenschap van flora en fauna gecreëerd in uw tuin.

Overweegt u een deskundige tuinexpert in te schakelen?

Bent u op zoek naar professioneel advies om uw tuin voor te bereiden op het veranderende klimaat?Schakel Tuinrobuust in voor expertadvies en begeleiding!Voor verdere ondersteuning zijn wij bereikbaar via 038 206 4011.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 038 206 4011

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Tuinrobuust

Als tuinprofessional streef ik ernaar zo veelzijdig mogelijk te zijn, zodat we een breed scala aan taken en projecten kunnen uitvoeren. We zijn actief op alle fronten, van tuinaanleg en onderhoud tot renovatie en ontwerp, en zorgen ervoor dat we het hele proces van A tot Z beheersen. Van nature ben ik zeer leergierig en zoek ik graag naar nieuwe informatie of probeer ik nieuwe dingen uit. Deze nieuwsgierigheid pas ik uiteraard ook toe in mijn tuinbedrijf. Wat we nog niet beheersen, leren we bij, en we passen graag nieuwe kennis toe in de praktijk. Als eigenaar van Tuinrobuust zet ik me in voor kwaliteit, perfectie en service waar mogelijk.


Mijn naam is Sander Sellis, en ik ben sinds 1 juli 2021 de trotse eigenaar van een hoveniersbedrijf in Kampen. Mijn opleiding in plantenteelt op mbo-niveau 2 heb ik gevolgd aan de Groene Welle. Voorheen liep ik bij het UWV als Wajonger, waar ik uiteindelijk bij een hoveniersbedrijf belandde. Daar ben ik gestart als terreinknecht en heb ik me ontwikkeld tot assistent-hovenier. Dankzij mijn opgedane ervaring en voortdurende bijscholing, en omdat ik bekend was met de gang van zaken en geen uitdaging meer vond, heb ik besloten om mijn eigen weg te gaan en mijn eigen bedrijf op te richten.