Teamfoto Tuinrobuust
Werkzaam in Zwolle, hoofdvestiging Kampen
Alles wat u wilt weten over het gesnoeid houden van bomen Redactie, 7 april 2024
Het snoeien van een boom

De aanwezigheid van bomen is onmisbaar in een tuin. Ze bieden niet alleen groen, maar zorgen ook voor schaduw en zijn van enorme waarde voor dieren en insecten. Om uw tuinbomen goed te onderhouden, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien.

Het is belangrijk om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden door regelmatig te snoeien. Echter, snoeien is geen eenvoudige taak en vereist enige kennis van bomen en gereedschap. Om een boom op de juiste manier te kunnen snoeien, is het essentieel om de nodige kennis van bomen en gereedschap te hebben. In deze blogpost lichten we toe waarom het essentieel is om bomen te snoeien en geven we handige tips over hoe u dit het beste kunt doen.

Waarom u bomen dient te snoeien

Er zijn meerdere motieven waarom het cruciaal is om een boom op gezette tijden te snoeien. De groei van bomen gaat voortdurend door. Het kan gebeuren dat bomen een kant op groeien die u niet wenst of niet fraai vindt. Een boom snoeien om zijn vorm te behouden, is een beginreden voor het snoeiproces.

Om te voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen gaat groeien, kunt u de boom eens per jaar terugsnoeien. Dit zorgt ervoor dat de groei van de boom op een beheerste manier plaatsvindt. Een reden om bomen te snoeien is om mogelijke risico's in te perken.

Soms groeien bomen op een gevaarlijke manier, dan is het essentieel om de boom te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die zicht belemmeren of voor obstakels zorgen. Tot slot is het van groot belang om te zorgen voor de gezondheid van uw boom.

Om een boom gezond te houden, kan snoeien noodzakelijk zijn. Er moeten soms zieke takken of grote delen van de boom weggesnoeid worden bij het snoeien. Snoeien is soms noodzakelijk vanwege de grootte van de boom die de gezondheid kan schaden.

Handleiding voor het snoeien

Om te voorkomen dat de groei van de boom wordt belemmerd, dient u niet meer dan 20% van de blad dragende takken weg te snoeien. Het is essentieel om takken bij de basis af te snoeien om uitlopers te voorkomen. Wees voorzichtig dat u niet te dicht bij de stam snoeit, omdat dit het risico op ziekte van de boom verhoogt.

Indien takken dik zijn, is het verstandig om ze in 2 fases te verwijderen. Snijd als eerste de tak in op de gewenste locatie aan de onderkant. Zaag vervolgens de tak van bovenaf weg. Op deze manier zal de tak niet onverwacht breken of scheuren, waardoor het veiliger werken is.

Hoofdtakken die naar binnen groeien moeten altijd worden gesnoeid. Snoei dood hout altijd weg. Snoei altijd de zwakste tak weg bij tegen elkaar schurende takken.

Het is tijd om te beginnen aan het snoeien van de bomen!

Met alle cruciale regels op een rijtje, kunt u van start gaan met de voorbereiding. Bereid u voor door de juiste gereedschappen klaar te leggen voor het snoeien. Een goede snoeischaar is het startpunt, deze is handig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Als u hogere takken wilt snoeien, is een telescopische snoeischaar een handige toevoeging. Een takkenschaar of snoeizaag zijn ideaal om dikkere takken makkelijk te kunnen verwijderen. Heeft u de juiste gereedschappen bij de hand? Vergeet dan niet om het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Het dragen van een ladder en volledig dekkende kleding is noodzakelijk bij het snoeien. Vergeet niet om ook beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. U bent bijna klaar om te gaan snoeien. Zorg er echter voor dat u eerst een plan van aanpak maakt voordat u begint. Het is van cruciaal belang om te beslissen wat er met de boom moet gebeuren voordat u begint met snoeien. Denk goed na over de gewenste vorm en controleer op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Door van tevoren te bepalen wat en hoe je gaat snoeien zal het makkelijk en veilig verlopen. Zorg ervoor dat u alle zijden van de boom snoeit, omdat snoeien de groei bevordert en een ongelijkmatige groei kan veroorzaken. Het is nu de perfecte gelegenheid om te beginnen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u zich aan de regels houdt en veilig aan het werk gaat.

Het is aan te raden om een specialist in te schakelen voor het snoeien van bomen

Het snoeien van bomen vereist aandacht en deskundigheid, het is een belangrijke taak. Indien u de klus liever aan specialisten overlaat, dan is dat zeker mogelijk!Voor hulp of informatie kunt u altijd contact opnemen met Tuinrobuust via 038 206 4011.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 038 206 4011

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Tuinrobuust

Als tuinprofessional streef ik ernaar zo veelzijdig mogelijk te zijn, zodat we een breed scala aan taken en projecten kunnen uitvoeren. We zijn actief op alle fronten, van tuinaanleg en onderhoud tot renovatie en ontwerp, en zorgen ervoor dat we het hele proces van A tot Z beheersen. Van nature ben ik zeer leergierig en zoek ik graag naar nieuwe informatie of probeer ik nieuwe dingen uit. Deze nieuwsgierigheid pas ik uiteraard ook toe in mijn tuinbedrijf. Wat we nog niet beheersen, leren we bij, en we passen graag nieuwe kennis toe in de praktijk. Als eigenaar van Tuinrobuust zet ik me in voor kwaliteit, perfectie en service waar mogelijk.


Mijn naam is Sander Sellis, en ik ben sinds 1 juli 2021 de trotse eigenaar van een hoveniersbedrijf in Kampen. Mijn opleiding in plantenteelt op mbo-niveau 2 heb ik gevolgd aan de Groene Welle. Voorheen liep ik bij het UWV als Wajonger, waar ik uiteindelijk bij een hoveniersbedrijf belandde. Daar ben ik gestart als terreinknecht en heb ik me ontwikkeld tot assistent-hovenier. Dankzij mijn opgedane ervaring en voortdurende bijscholing, en omdat ik bekend was met de gang van zaken en geen uitdaging meer vond, heb ik besloten om mijn eigen weg te gaan en mijn eigen bedrijf op te richten.