Teamfoto Tuinrobuust
Werkzaam in Zwolle, hoofdvestiging Kampen
Beitsen voor uw schutting Redactie, 16 april 2024
Met kwast schutting beitsen

Met de lengte van de dagen neemt ook de zachtheid van het weer toe. Binnenkort kunt u weer heerlijk in de tuin zitten. Niemand ziet graag een lelijke schutting, maar gelukkig is daar een oplossing voor.

Wanneer u uw schutting wilt vernieuwen en beschermen voor de toekomst, is het verstandig om te beitsen!U heeft de optie om zelf aan de slag te gaan en kosten te besparen. Op deze blog zullen we stapsgewijs bespreken waarom beitsen cruciaal is, hoe het proces verloopt en wanneer u dit het beste kunt doen.

Wat is beits in werkelijkheid?

Beits is een vloeistof die ervoor zorgt dat het hout niet te veel water opneemtBeits bevat kleurpigmenten die de schutting beschermen tegen verkleuring door de zonnestralenHierdoor beschermt beits de schutting als een soort 'harnas'

Waarom heeft u er baat bij om uw schutting te beitsen?

Waarom zou u ervoor kiezen om uw schutting te beitsen?Beitsen helpt uw schutting om bestand te blijven tegen weer en wind. In Nederland kunt u altijd tegen onvoorspelbaar weer aanlopen.

De schutting ondervindt schade door de krachtige uv-stralen, regenbuien, hagel en sterke wind. De regen is met name een probleem doordat het hout van de schutting water absorbeert. Dit kan ervoor zorgen dat de schutting schade oploopt of verzwakt door mogelijke schimmel of houtrot.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om uw schutting te onderhouden. Het gebruik van beits is een uitstekende optie omdat het uw schutting beschermt zoals nodig in het Nederlandse klimaat. Het is niet noodzakelijk om jaarlijks de beits te vernieuwen, de bescherming blijft lang actief!

In stappen uw schutting met beits behandelen

Het schoonmaken van uw schutting

Alvorens u begint met beitsen, is het van belang om het vereiste voorwerk te doen. Het reinigen van de schutting staat aan het begin van het proces. Het reinigen is noodzakelijk om elke mogelijke vervuiling en oude behandeling weg te werken. Gebruik bijvoorbeeld een hogedrukreiniger om dit te doen.

Stap 2: Bereid de schutting voor door te schuren

Begin met het schuren van de schutting. Het schuren van de schutting is cruciaal voor elk type hout, tenzij anders aangegeven op de verpakking van de beits. Bij het opschuren van de schutting kunt u een schuurmachine of schuurpapier gebruiken.

Stap 3: Uw schutting op een zorgvuldige manier reinigen

Na het schuren van de schutting ziet het er een beetje rommelig uit. Alvorens u met de beits aan de slag gaat, is het essentieel om de schutting goed schoon te maken. Controleer vooraf of de schutting helemaal stofvrij is; anders kan dit zich in de schutting ophopen.

Als de schutting helemaal stofvrij is, kunt u beginnen met de laatste reinigingshandeling. Het is aangewezen om een borstel of een doekje met water te hanteren. Houd er rekening mee dat een hogedrukspuit schade kan veroorzaken aan de toplaag van de schutting, dus gebruik deze niet.

Stap nummer 4: Uw schutting beitsen

Zorg ervoor dat u vóór aanvang gedurende 1 minuut zorgvuldig de beits doorroert. Breng de beits gelijkmatig aan op de schutting met een kwast nadat u deze goed heeft geroerd. Nadat de eerste laag beits 24 uur heeft kunnen drogen, kunt u zonder problemen verdergaan met een tweede laag.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 038 206 4011

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Tuinrobuust

Als tuinprofessional streef ik ernaar zo veelzijdig mogelijk te zijn, zodat we een breed scala aan taken en projecten kunnen uitvoeren. We zijn actief op alle fronten, van tuinaanleg en onderhoud tot renovatie en ontwerp, en zorgen ervoor dat we het hele proces van A tot Z beheersen. Van nature ben ik zeer leergierig en zoek ik graag naar nieuwe informatie of probeer ik nieuwe dingen uit. Deze nieuwsgierigheid pas ik uiteraard ook toe in mijn tuinbedrijf. Wat we nog niet beheersen, leren we bij, en we passen graag nieuwe kennis toe in de praktijk. Als eigenaar van Tuinrobuust zet ik me in voor kwaliteit, perfectie en service waar mogelijk.


Mijn naam is Sander Sellis, en ik ben sinds 1 juli 2021 de trotse eigenaar van een hoveniersbedrijf in Kampen. Mijn opleiding in plantenteelt op mbo-niveau 2 heb ik gevolgd aan de Groene Welle. Voorheen liep ik bij het UWV als Wajonger, waar ik uiteindelijk bij een hoveniersbedrijf belandde. Daar ben ik gestart als terreinknecht en heb ik me ontwikkeld tot assistent-hovenier. Dankzij mijn opgedane ervaring en voortdurende bijscholing, en omdat ik bekend was met de gang van zaken en geen uitdaging meer vond, heb ik besloten om mijn eigen weg te gaan en mijn eigen bedrijf op te richten.